Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Chrám Panny Marie Sněžné

 In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti... 

 

kostel-panny-marie-snezne-2021_21_1-155553.jpg

 

 

 

 

 

 

Chrám Panny Marie Sněžné založil roku 1347 sám Karel IV. , jako korunovační chrám českých králů. V  plánech karla IV. a jeho manželky Blanky z Valois , měl překonat svým významem a velikostí i katedrálu sv. Víta . Měl být nejvýznačnějším chrámem Království Českého. Jako inspiraci si vzal římskou baziliku Santa Maria Maggiore, ke které se váže tato legenda, kterou Karel i Blanka  velmi dobře znali.

„V době papeže Liberia se římský patricij Jan a jeho vznešená manželka, kterým se nedostalo dědiců, rozhodli věnovat své statky Panně Marii. Ustavičně ji žádali a prosili, aby jim nějakým způsobem sdělila, jaké zbožné dílo mají svými penězi podpořit. Jejich usilovná přání i modlitby blahoslavená Panna Maria blahosklonně vyslyšela a ukázala to zázračně. O nonách srpnových [=5. srpna], když v Římě bývají ta největší horka, pokryl sníh v noci část pahorku Eskvilinu. Téže noci Matka Boží ve snu vyzvala jak Jana, tak jeho ženu, aby na tom místě, které uvidí pokryto sněhem, postavili kostel a zasvětili jej Panně Marii.  To sdělil Jan i papeži Liberiovi, který měl téže noci stejný sen. Ten pak na prosby kněží i lidu přišel k pahorku pokrytému sněhem a nakreslil na něj místo kostela, který byl postaven za peníze Jana a jeho manželky a později opraven papežem Sixtem III.“ (překlad čtení II. nokturnu Římského breviáře).

254598420_10223346858278197_5511887650888274034_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrám měl být dvouvěžový a jeho dnešní vzhled je jen zlomkem toho co ve své vizi Karel IV. a Blanka z Valois představovali. Po jeho smrti do stavby neblaze zasáhla doba husitských válek. Především přítomnost "krvavého" a krvelačného kněze Jana Želivského, ve své době faktického diktátora Prahy, od kterého se pro jeho nesnášenlivost odvrátila většina Pražanů, husitských vůdců i sám Jan Žižka. 

Negativní energie z té doby však zůstaly v chrámu otisknuty až do nedávné doby, kdy byly konečně uvolněny a chrám byl očištěn, tak, aby zde znovu zavládlo to, co sem před staletími vložili Karel a Blanka. 

Chrám je tak nově naplněn nádhernou energií spojenou se Světlem Stvoření (Duchem Svatým) . Je místem pro silné meditace, rozhovory s Bohem či Ježíšem. Je to místo, kde člověk nachází svou cestu i klid.. 

 

kostel_panny_marie_snezne_z_frantiskanske_4.jpg

 

 

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 57138
Měsíc: 1312
Den: 67