Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Bazilika Santa Maria in Trastevere

Místo, kde se zastavil čas..

Tato bazilika je nejspíše úplně prvním kostelem, využívaným pro setkávání křesťanů v Římě. Původní stavba je už ze 3.století, dnešní kostel je ze století 12. Kostel je silně spjat s místní komunitou, která je hrdá a nezávislá na oficiálním Římu. Říká se, že kdo nebyl v Trastevere, nebyl v Římě. Je pravdou, že Trastevere je i pro navštěvníka neskutečný zážitek. Křivolaké uličky, kroutící se v nekonečných zatáčkách. Po chvíli jsem zjistil, že google maps nejspíše ani v Trastevere nefunguje, telefon odložil a nechal se vést očima i srdcem a vřele to všem doporučuji..

Bazilika je spojena i s Karlem IV. U vchodu do baziliky se totiž nachází freska Panny Marie, kterou údajně objednal český král Karel IV. při své korunovační cestě po Itálii. Je to ještě v předsálí kostela u vchodu vlevo, zcela vlevo je freska sv. Václava, původně s praporcem se svatováclavskou orlicí, při rekonstrukcích mylně přemalovanou na kříž sv. Jiří.

Kostel sám je naplněn neskutečnou energií, čistou velmi silnou, směřující vzhůru. Je velmi málo míst s takto povznášející energií. je to energie Petra, Karla IV., svatováclavské tradice i energie krystalická z mnoha nádherných mozaik. Těžko se popisuje, co je třeba prožít..

Takže třeba někdy zde na shledanou..

img_1140.jpg

img_1143.jpgimg_1144.jpg

 

 

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 56738
Měsíc: 1086
Den: 59